Мистецькі проекти відділу літератури з мистецтва.
Інтерв'ю із завідувачем Галиною Пристай
у програмі "Наші гості" (радіо "Дзвони")

суботу, 21 листопада 2020 р.

Красьоха Василь Андрійович

Красьоха Василь Андрійович – член Спілки художників України, Заслужений художник України, живописець, родом із Волинської області.

Народився 12 березня 1954 року в селі Хряськ Маневицького району у селянській сім’ї. З ранніх років свого життя він відчував потяг до прекрасного, естетично оцінював природу рідного краю. Яскраві барви Полісся надовго закарбувалися в пам'яті художника і до сьогодні відбиваються у його картинах.

Закінчив Республіканську художню школу ім. Т. Г. Шевченка у Києві, а згодом і Київський державний художній інститут (нині Національна академія образотворчого мистецтв і архітектури). Де навчався у справжніх майстрів – Василь Забашта, Василь Гурін, Олександр Лопухов. Впродовж багатьох років проживав у Івано-Франківську, а нині – його творча натура знову закохана в Київ.

Василь Красьоха постійно прагне вдосконалення і воно відбувається щодня. Митець розвивається, експериментує і працює над собою, віднаходить щось нове і поєднує його із набутим минулим досвідом. Кожна його картина – це щось особливе, дивовижне. Художник починає малювати як вперше, з нічого, і в той же час з таким поривом і відданістю як востаннє. Полотно зосереджує в собі всі почуття, всю силу та натхнення, неповторність та красу.

На сьогодні мистецький доробок художника сягає за тисячу робіт. Його картини зберігаються у фондах Міністерства культури України, музеях та приватних збірках багатьох країн світу (Росія, Німеччина, Польща, Японія, США та інші).

Василь Красьоха не зупиняється на досягнутому, він занурюється у глибини пізнання правди, шукає істину мудрості. Художник завдячує своїм даром Творцю і намагається втілити в картинах свою віру, людяність і чистоту помислів.

Художник є автором багатьох тематичних карти, які зібрані в окремі серії, як-то: «Волинь», «Карпати», «Рідні обрії», «Ікони», «Православні храми України», «Квіти» та інші. Але найсильніше духовне сприйняття світу в художніх образах митець виразив у пейзажах-картинах серії «Сакральна буденність».

Проектом художника 2017 року були поїздки на Афон, де було написано всі двадцять монастирів Святої Гори.

Роботи Василя Красьохи у своєму естетичному вираженні є надзвичайно багатими за змістом та кольоровими матеріями і мають потужну енергетичну наповненість та духовну глибину.


Фотолітопис (фрагменти життєпису у світлинах)
























Персональний каталог (документальні матеріали, статті у ЗМІ)


Відкриття експозиції живопису Василя Красьохи в обласній бібліотеці

Виставку живопису «Карпатські мотиви в роботах Василя Красьохи» відкрили у Франківську

ВІДКРИТТЯ ЕКСПОЗИЦІЇ ЖИВОПИСУ ВАСИЛЯ КРАСЬОХИ В ОБЛАСНІЙ БІБЛІОТЕЦІ

Виставка живопису

Біографічна довідка

Красьоха Василь Андрійович – член Спілки художників України, Заслужений художник України, живописець, родом із Волинської області.

Виставка пейзажів "Василь Красьоха - художник правди"

"Мальовничий Афон в українських барвах" – таку назву має персональна виставка Заслуженого художника України Василя Красьохи, яка відкрилась в Івано-Франківську.

«АФОН ДЛЯ МЕНЕ І МНОЮ ПЕРЕЖИТИЙ» – художник Василь Красьоха про віру та мистецтво

Виставка Василя Красьохи «АФОН ЖИВОПИСНИЙ»

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.