Мистецькі проекти відділу літератури з мистецтва.
Інтерв'ю із завідувачем Галиною Пристай
у програмі "Наші гості" (радіо "Дзвони")

понеділок, 23 квітня 2018 р.

Ірина Свйонтек


50 років дослідження автентичної карпатської вишивки, 60 тисяч фотографій, 7 унікальних мистецьких альбомів. І все зробила одна людина – лікар-хірург за фахом і етнолог за покликанням Ірина Свйонтек. Народилася Ірина Владиславівна 25 березня 1937 року у Львові. 7 березня 2018 року на 81-у році життя вона відійшла у засвіти, однак лишила по собі неоціненну творчу працю.

В 1970 році Ірина Владиславівна почала вивчати народні вишивки Івано-Франківщини по етнічних регіонах Карпат і Прикарпаття. В 1992 році відзначена обласною премією ім. Марійки Підгірянки «За великий вклад у відродження українського національного мистецтва – прикарпатської вишивки». З 2002 – член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. У 2011 році присуджено Премію ім. М. Гнатюка «досліднику-етнографу, збирачу-ентузіасту народної вишивки, за охорону та збереження нематеріальної культурної спадщини». Нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.

Захопившись вишивкою, відвідувала фонди місцевих музеїв, їхала в села та на фольклорні фестивалі, і там або замальовувала або відфотографовувала спочатку на чорно-білий, а за ери нових технологій на кольоровий фотоапарат унікальні узори, комплекти й деталі традиційного одягу, що по святах носили сільські мешканці й городяни.

Однак, дослідниця не тільки фотографувала, а й самостійно відшивала відзняті узори вишивок, які стають візуальними інструкціями для творчої роботи як початківців, так і досвідчених майстрів.

Надзвичайно цікаві матеріали з альбомів Ірини Свйонтек будуть важливими і необхідними для етно-дизайнерських розробок, наукових досліджень і новаційних впроваджень. Ці книги – безцінний фактологічний, матеріал. У них зроблено аналіз орнаментики, походження, часу вишивання, характерних ознак узорів, техніки і матеріалу, а також місцевих назв, що переконливо засвідчує унікальність вишивки.  Вони будуть корисними для мистецтвознавців, українознавців, етнографів, краєзнавців, художників, наукових працівників музеїв, учителів шкіл, учнів і студентів, особливо Гуцульщини, колекціонерів вишивок і традиційного одягу, вишивальниць, керівників фольклорно-етнографічних колективів, цікавими для туристів – як корисний і коштовний сувенір, а також для любителів вишивки.

Персональний каталог – авторські твори та документальні матеріали

Видання







З архіву сайту

ВИШИВАНІ ДИВОСВІТИ ІРИНИ СВЙОНТЕК ТА ДАРІЇ ПЕТРЕЧКО

29 березня 2016 року працівники відділу літератури з мистецтва ОУНБ ім. І. Франка провели презентацію двох книг «Космацькі вишивки Косівщини» п’ятого альбому «Гуцульські вишивки Карпат» Ірини Свйонтек та двох книг Дарії Петречко «Вишивані скарби Бойківщини».

Організаторами творчої зустрічі з берегинями вишиваних скарбів Іриною Свйонтек та Дарією Петречко були працівники відділу літератури з мистецтва книгозбірні. Ведучою презентації була студентка Інституту філології Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Ярина Семчишин. Вона наголосила, що зустріч цікава тим, що сьогодні презентуються книги берегинь минувшини - Ірини Свйонтек та Дарії Петречко. Частину свого життя вони присвячують збиранню та збереженню високомистецьких виробів наших пращурів, створених за допомогою голки і нитки.

Для Ірини Свйонтек вік справді є багатством, адже з кожним роком її скарбів - зразків давніх українських вишивок - більшає. Пані Ірина і нині продовжує їздити по маленьких селах Карпат та Прикарпаття, розшукуючи рідкісні вишиванки. Дарія Петречко - український краєзнавець, громадська діячка, за фахом - інженер-нафтовик, а за покликанням збирач шедевральних зразків української вишивки.

Майстринь з презентацією книг прийшли привітати друзі та шанувальники українських вишивок. Багато приємних слів було сказано на адресу Ірини Свйонтек та Дарії Петречко головою Національної Спілки майстрів народного мистецтва України Василем Корпанюком, заслуженим журналістом України Галиною Філіповою, громадською діячкою Тетяною Фіголь, директором Музею мистецтв Прикарпаття Михайлом Дейнегою та іншими гостями.

З вітальним словом виступила директор книгозбірні Людмила Бабій. Вона висловила слова вдячності за титанічну працю Ірини Свйонтек та Дарії Петречко у пошуку старовинних взорів і відмітила, що вишивка - це своєрідне втілення душі українського народу, який за свою багатовікову історію нагромадив величезний творчий потенціал. Їхня пошукова діяльність є яскравим прикладом служіння народному мистецтву, яке має бути збережено для наступних поколінь. Також вона подякувала за подаровані книги для фонду бібліотеки, побажала всім міцного здоров'я, добра на довгі роки життя.

Музичні сувеніри презентантам та присутнім подарував ансамбль «Воля» Івано-Франківського обласного громадського товариства «Бойківщина», головою якого є Дарія Петречко. Музичний керівник колективу Лариса Дуда, учасники - Ірина Шалкітене, Наталія Шатковська, Ольга Мачишин, Уляна Завалко, Лілія Пасічняк. Грою на скрипці зачарувала учениця другого класу Католицької школи ім. Святого Василія Великого та дитячої музичної школи №1 ім. М. В. Лисенка - Оля Пасічняк.

Ірина Свйонтек та Дарія Петречко продемонстрували підготовлену ними мультимедійну презентацію про видані альбоми.

ДОВІДКОВО

Народилась Ірина Свйонтек у Львові в родині, де з особливою повагою ставились до національної культури, освіти. Батько, Владислав Свйонтек, був архітектором, художником. Мати Софія, з дому Когутяк-Винничук, - вчителька історії та географії. Ірина Свйонтек з дитячих років відчувала потяг до мистецтва. Олівцем малювала портрети своїх однокласників. Збирала взірці народних строїв. Закінчила загальноосвітню і музичну школу у Станіславові (Івано-Франківську), а в 1961р. - лікувальний факультет Івано-Франківського медичного інституту.

З 1970 року захопилася традиційною народною вишивкою Івано-Франківщини ХІХ-ХХ ст. Багато часу віддає пошукам стародавньої вишивки у фондах краєзнавчих музеїв Івано-Франківська, Коломиї, Косова, Львова. Перемальовувала орнаментальні композиції (взори) на міліметровий папір, добирала кольори по міжнародній шкалі ДМС, а вдома перешивала розводи орнаменту на полотно. Найбільш їй до вподоби техніка вишивання низинкою.

З метою вивчення назв орнаментальних мотивів та композицій, п. Ірина дуже часто подорожує селами Гуцульщини та Покуття. Особливо під час храмових свят біля церков, на весіллях і фестивалях фотографує гуцулів, покутян, бойків і опілян у народних костюмах, як виразників національної ідентичності, розпитує місцеві назви кожної деталі одягу та вишивки, робить описи і перемальовує їх схематично.

В пошуках перлин народної вишивки їй багато допомагали студенти.

Ірина Свйонтек веде активну популяризаторську і викладацьку роботу. Читає лекції та демонструє народну вишивку Карпат і Прикарпаття на обласних курсах для вчителів краєзнавства, народознавства, ручної праці та працівників позашкільних дитячих закладів при обласному Інституті післядипломної педагогічної освіти, а також для студентів Прикарпатського національного університету на кафедрі археології та етнології.

В 1992 р. стала лауреатом обласної премії імені Марійки Підгірянки" за великий внесок у відродження українського національного мистецтва, зокрема, прикарпатської вишивки. Нею було проведено багато виставок вишивок та фотографій типажів народного строю.

З 2000 року почала друкуватися у всеукраїнських журналах «Народне мистецтво" і "Народна творчість та етнографія".

З 2002 року - член Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Альбоми Ірини Свйонтек розраховані на мистецтвознавців, етнографів, українознавців, краєзнавців та широкого кола читачів, що цінують унікальне українське національне мистецтво вишивки.

У творчих працях п. Ірини є те високе почуття, яким живе кожна людина, що в усі часи і за всяких обставин прагне не лише вижити, але й передати художні та мистецькі цінності, набуті народом, у спадок дітям і дітям дітей наших. То не просто слова, то її, Ірини Свйонтек, життєве кредо.

Дарія Петренко (Кріль) народилася 31 жовтня 1942 року в селі Чорна Нижньо-Устріцького району на Дрогобиччині (нині - Польща) в сім'ї Івана та Катерини Крілів. У 1951 році разом з батьками була виселена в село Хащів Турківського району Дрогобицької області, а в 1952 р. переїхала в місто Долина Станіславської (нині - Івано-Франківської) області.

Після виходу на пенсію зайнялася вишивкою та збиранням старовинних вишивок, вивченням побуту, життя та культури Бойківщини. Разом з однодумцями в 2002 році організувала обласне громадське товариство «Бойківщина», обрана головою правління товариства. У 2010 р. видала книгу «Втрачені українські села. Чорна», за яку отримала диплом лауреата конкурсу ім. Мирона Утриска. Нагороджена медаллю «За заслуги перед Прикарпаттям», майстер народної творчості Прикарпаття.

В альбомах «Вишивані скарби Бойківщини» Дарія Петречко зібрала вишивки, які пролежали в скринях сотні, а то й більше літ і залишились такими ж прекрасними. Для тих, хто прагне відтворити, примножити та зберегти надбання наших предків, відновлено та розроблено фрагменти орнаментів. Альбом рекомендовано для всіх, хто цінує красу унікальної бойківської вишивки. Може бути використаний для створення моделей сучасного одягу.

ЕТНО-ЦЕНТР «СКАРБНИЦЯ ДУХОВНОСТІ»

Працівники відділу літератури з мистецтва ОУНБ ім. І. Франка в рамках Етно-центру «Скарбниця духовності» з нагоди ювілею дослідника-етнографа, збирача народної вишивки Ірини Свйонтек організували міні-експозицію «У вічному пошуку народних скарбів» та зустріч з мисткинею.

«Ірина Свйонтек зробила понад 60 тисяч оригінальних фотографій, на основі яких вже видала сім альбомів про узори вишивок Гуцульщини і Покуття Івано-Франківського регіону, за що була відзначена преміями імені Марійки Підгірянки та імені Володимира Гнатюка», - розповіла присутнім на зустрічі завідувач відділу Галина Пристай. Також вона ознайомила з представленою міні-експозицією «Ірина Свйонтек - у вічному пошуку народних скарбів», яку в дарунок ювілярці організували працівники відділу літератури з мистецтва обласної книгозбірні.

Ірина Свйонтек у своїй розмові відзначила, що народилася на Львівщині. Закінчивши Івано-Франківський медичний інститут працювала лікарем-хірургом, педагогом. З 1970 року вивчає народні вишивки Івано-Франківщини по етнічних регіонах Карпат і Прикарпаття. Захопившись вишивкою, відвідує фонди місцевих музеїв, фольклорні фестивалі, їздить у села де змальовує або фотографує унікальні взори, комплекти й деталі традиційного одягу, які по святах носили сільські мешканці й городяни. Самостійно відшиває відзняті узори вишивок, які стають візуальними інструкціями для творчої роботи як початківців, так і досвідчених майстрів.

На завершення зустрічі присутні ділилися враженнями від побаченого та почутого. А п. Ірина Свйонтек для читачів книгозбірні подарувала свій сьомий альбом «Гуцульські вишивки Карпат».

Тож щиро вітаємо Ірину Свйонтек з ювілеєм та бажаємо  Божої опіки на  многії і благії літа.

ЗАСТОСУВАННЯ ІНТЕРАКТИВНИХ ФОРМ З ЮНИМИ ФРАНКІВЧАНАМИ

5 квітня 2017 року фахівці відділу літератури з мистецтва обласної книгозбірні провели бібліосейшн для педагогів та батьків вихованців ДНЗ № 29 “Кобзарик” м. Івано-Франківська.

Фахівцями відділу літератури з мистецтва в рамках підписаної угоди про співпрацю з ДНЗ №29 "Кобзарик" м. Івано-Франківська проведено бібліосейшн у форматі круглого столу за участю бібліотечних працівників, педагогів й батьків вихованців дошкільного закладу, художника-етнографа Ірина Свйонтек та майстрині Дарії Петречко.

Фотолітопис (матеріали з архіву відділу)

Ірина Свйонтек у співпраці з Івано-Франківською обласною універсальною науковою бібілотекою ім. І. Франка



































Бібліотека вітає Ірину Свйонтек з ювілеєм у радіорубці обласного радіо "Скарбниця"


Файли із записом інтерв’ю


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.